Incivisme?

Ja hi tornem a ser. El setembre marca l’inici del curs, i és potser el punt d’inflexió més rellevant en la seqüència anual dels temps: tornem de vacances, comencen les escoles, celebrem la Diada i la Mercè, i rebem la tardor, que ens retornarà a una certa quotidianitat amb sabor de déjà vu. I comença també el curs polític. Tindrem temps d’anar desgranant temes, reflexions, dubtes, horitzons…

A Barcelona hem tingut un estiu amb molta activitat. Les Festes Majors de Gràcia i de Sants han anat molt bé (també les Festes de Sant Roc al Gòtic!), han estat dies de convivència a peu de carrer, implicació veïnal, sentit comunitari, i d’una programació d’actes per tots els gustos i d’una gran qualitat. Ha fet calor i sortosament cadascú ha pogut anar pel carrer amb o sense la roba que ha volgut… faltaria més !! (I ja que parlem de Festes Majors, felicitats als Verds de Vilafranca pel seu preciós 3 de 9 amb l’agulla descarregat l’endemà de Sant Fèlix).

Però aquesta primera setmana de setembre s’ha (re) instal.lat el debat a l’entorn de l’exercici de la prostitució al carrer per part, majoritàriament, de dones immigrants en situació irregular al barri del Raval, i totes les derivades que això comporta. En parlarem a bastament, però no puc passar per alt una profunda tristesa pel tractament majoritari de la qüestió. No, no és un problema d’incivisme: és una crua realitat d’explotació humana i sexual brutal, on les dones en són les víctimes principals.

Més ordenança?, podem intentar suprimir a cops d’autoritat les expressions de l’exclusió social en l’espai públic… però no és molt millor atendre les persones més vulnerables des de la lògica estricta de les polítiques d’inclusió, al marge de tot catàleg de prohibicions-sancions?. Més policia al carrer?, potser farem menys visible el problema per un temps i en un entorn… però no és molt millor orientar les polítiques de seguretat a combatre frontalment les xarxes de tràfic de dones ?. Més expulsions?, la llei d’estrangeria estableix l’expulsió de persones a la pràctica inexpulsables, que romandran aquí en situació de vulnerabilitat i exclusió extrema… no és molt millor plantejar-se vies sòlides de suport i processos de regularització, amb ple respecte als drets humans ?. Més control sobre l’espai públic?, podem posar càmeres i tancar espais… però no és molt millor impulsar pràctiques de regeneració urbana d’alta implicació ciutadana, amb diàlegs i acords de proximitat, i amb una clara perspectiva de gènere?

Des d’ICV-EUiA seguirem fent tot el possible per argumentar i defensar punts de vista basats en la necessitat de regulació del treball sexual, d’enfortiment dels programes d’atenció i inserció social, de lluita contra l’explotació de les dones, d’acollida i arrelament, de gestió participativa i comunitària de l’espai públic. Ho estem fent i ho seguirem fent des de l’exercici de les nostres responsabilitats de govern; des de la nostra aportació qualitativa al desplegament del PAM; des del nostre compromís en el govern plural d’esquerres com a motor de transformació de Barcelona; i des de la nostra aposta pel diàleg amb la resta de partits com a manera d’entendre i de fer política.

2 comments:

4 de setembre del 2009, a les 9:25 Pere Nieto ha dit...

Totalment d'acord. Però sobretot no frenem el debat, treballem-ho molt. Ens hi juguem molt i és un tema fonamental per la ciutat.

4 de setembre del 2009, a les 11:09 Unknown ha dit...

jo també estic d'acord Ricard, però no siguem porucs en les nostres opinions i parlem amb claredat. La prostitució des del punt de vista de regularització només pot ser resolta per la via de la qualificació laboral i això només ho pot fer l'Estat, ja pot dir el que vulgui la Tura, que si l'avantprojecte ja està fet, que si està al calaix... el Govern no pot crear una ocupació nova o si ?