Al costat de les escoles bressol i dels barris

Ahir dissabte a la tarda, més de cent mil persones vam expressar als carrers de Barcelona el nostre rebuig a les polítiques de retallades. Va ser una mani que se suma a la trajectòria de grans mobilitzacions (14 i 15  de maig, 19 de juny, 6 de setembre i 15 d’octubre del 2011) que han anat construïnt, d’una banda, la contestació en clau democràtica a les imposicions del capitalisme financer i la seva vella política sobre les nostres vides. I d’altra banda unes noves cultures d’acció, a l’entorn de les aportacions del 15-M i de les sinèrgies amb àmplies capes de la ciutadania, múltiples col.lectius en defensa dels serveis públics, el moviment sindical i les forces polítiques amb voluntat d’alternativitat. Esclats de ciutadania reflexiva i crítica habitant espais de resistència, i de construcció de nous camins de justícia social i democràcia real. Caldrà seguir avançant des d’àmbits diversos: el procés cap al Fòrum Social Català (FSCat 2012) amb els seus tallers de propostes, les assemblees de barri del 15-M, les dinàmiques de lluita del món educatiu, de les entitats veïnals...

I precisament en l’àmbit veïnal i educatiu, a Barcelona, s’estan expressant aquests dies, amb força, veus i espais contra les retallades del govern municipal de CiU. Xavier Trias i el seu equip han mantingut clamorosos silencis de complicitat amb les retallades de la Generalitat i de l’Estat (serveis de salut, RMI, ajuts al lloguer, llei de barris, renda bàsica d’emancipació, dependència...). Des de fa algunes setmanes, han desplegat també la seva pròpia dinàmica de desmuntatge de drets i serveis públics municipals. Dos exemples paradigmàtics. 1) L’aposta de CiU –amb el suport del PP- per desmantellar el model educatiu de qualitat, públic i de proximitat de les escoles bressol municipals. Volen privatitzar la gestió, augmentar ràtios per grup i disminuir els professionals de suport, a banda de paralitzar la construcció de noves escoles. Un atac en tota regla. 2) La decisió de Trias de suprimir i reduir serveis públics de bus i metro, en un context d’augment salvatge de tarifes i de rebaixes fiscals a l’ús del cotxe. Deixen barris de relleu difícil com Sant Genís sense bus de barri els diumenges; deixen els veïns/es de La Bordeta sense el bus que els connecta amb el seu centre de salut de referència que obre els caps de setmana, el CUAP de Manso. Un altre atac en tota regla.
        
El grup municipal d’ICV-EUiA hem estat al costat de les escoles bressol i dels barris. Vam portar ambdós conflictes al Plenari de divendres passat. I estarem al costat de les dinàmiques d’organització i mobilització. Treballarem colze a colze en el marc de la Plataforma en Defensa de les Escoles Bressol Municipals, i ho farem també amb la FAVB i totes les coordinadores i entitats veïnals en defensa del transport públic. Ho farem perquè val la pena donar la batalla per una ciutat inclusiva, ecològica i solidària. I perquè hi ha alternatives i moltes energies per construir-les. La nostra aportació no hi faltarà. Des de l’horitzontalitat i el reconeixement de totes les contribucions. ICV-EUiA refermem el compromís de ser un espai, una eina útil –als barris, als districtes, a l’ajuntament- per lluitar i per fer avançar alternatives. Per posar les coses molt difícils a un govern municipal gris i de dretes.