La Barcelona del 99%


Portem 10 mesos de govern de CiU a Barcelona. Un govern que ha impulsat polítiques de dretes, antiecològiques i de retrocés dels drets civils. Un govern que ha renunciat a defensar els interessos de la ciutadania i els barris de Barcelona, enfront les retallades socials dels governs de la Generalitat i de l’Estat. Que ha governat d’esquenes a la gent. Ara, el govern presenta les bases per a la formulació del Programa d’Actuació Municipal (PAM), un document on es posa de manifest la manca de model de ciutat i la pobresa dels plantejaments de CiU. Un document farcit d’enunciats generalistes on és impossible trobar ni reflexió, ni estratègia d’acció per construir la Barcelona dels propers anys. El procés participatiu que l’acompanya és més de tràmit que real; d’aparador, per cobrir l’expedient, i mancat de voluntat d’oferir espais i instruments d’implicació efectiva de la ciutadania.

El Grup Municipal d’ICV-EUiA hem desenvolupat, al llarg d’aquests mesos, una acció política d’oposició, de debat i confrontació democràtica d’idees i propostes. Però també, i sobretot, d’alternativitat. Perquè tenim el convenciment que és possible construir Barcelona des d’uns altres valors i des d’una altra manera de fer. Valors de solidaritat, ecologia i llibertats. I formes de fer política amb transparència, proximitat i capacitat d’escoltar i dialogar.  Des d’aquest convenciment, hem elaborat una proposta de Programa d’Actuació Municipal (2012-2015): “Hi ha alternativa. El PAM del 99%”. No tenim totes les respostes. Ni la pretensió de la veritat. Però tenim idees i lluitem. I volem compartir aquestes idees, les nostres propostes i esperances amb la gent que lluita i es compromet per Barcelona, amb la ciutadania que viu i estima els barris. Iniciem doncs aquesta setmana un procés participatiu per enriquir el document. Un procés amb tres components. D’una banda un conjunt de reunions i sessions de treball amb les grans plataformes ciutadanes que vertebren el teixit associatiu de Barcelona (FAVB, sindicats, Taula del 3r sector social, Taula d’Entitats Ambientals, Consell de la Joventut...). D’altra banda el document serà enviat a unes 500 entitats de tota mena amb la invitació a rebre suggeriments i aportacions. Finalment, el conjunt de la ciutadania podrà participar per mitjà d’internet. Segur que el document final quedarà enriquit per les constribucions del procés obert.

El document de PAM alternatiu s’estructura en cinc eixos de ciutat i una dimensió territorial, on es destaca una proposta emblemàtica per a cadascun dels barris de Barcelona. El primer dels eixos de ciutat situa la superació de la crisi com a prioritat màxima, a partir d’un nou model productiu d’economia verda i ocupació de qualitat, que ha de substituir el vell esquema de l’economia especulativa i la precarietat laboral que ens ha dut a la crisi i que avui el PP i CiU pretenen reproduir amb Eurovegas, iots de luxe i la reforma laboral. El segon i el tercer eix tradueixen el model de ciutat en termes socials i ecològics: les propostes per una Barcelona que amplia els drets socials des de la proximitat, lluita contra tota mena d’exclusions, i articula noves manera de viure, moure’s, relacionar-se i consumir de caràcter ecològic, com a punt de partida per a qualsevol proposta urbanística. El quart eix desgrana una passió: l’educació pública, la creativitat de base i la democratització cultural. La Barcelona educadora i creativa com a proposta d’igualtat, de redistribució d’oportunitats vitals. Finalment, el cinquè eix explicita l’aposta per una nova política transparent i radicalment democràtica en una ciutat que volem oberta i convivencial, on es respecten –i no es retallen- els drets civils i les llibertats personals. 

Cada eix desplega propostes concretes, més enllà de les cent, que les podeu consultar a www.iniciativa.cat/bcn. Però per damunt de tot, ens agradaria que el document concités rebel.lia i creativitat; compromís i confiança. Nova confiança en la capacitat de Barcelona per lluitar contra les injustícies. I construir així, un futur alternatiu, on hi tinguin cabuda les aspiracions del 99%.   

1 comments:

22 d’abril del 2012, a les 23:47 Anònim ha dit...

Exacte. Una Barcelona social, dels i les ciutadanes, escrita en femení, inclusiva, sense barreres arquitectòniques, redistributiva... és possible i necessària.

Ànims i a fer la feina que ens toca, que és molta.