Prou desallotjaments. Drets i inclusió social.



Aquesta setmana s’ha produït una escalada repressiva sense precedents, per la seva intensitat i les seves formes, contra les persones que viuen en els assentaments de Poblenou. El dilluns 7 de gener, en una acció promoguda pel govern municipal, eren desallotjades dues naus del carrer Zamora. El dijous 10, apel.lant al mecanisme del desallotjament exprés, s’expulsava les persones ocupants d’una tercera nau al carrer Sancho de Àvila. Totes elles persones en situació d’exclusió social o altament vulnerables, veïns i veïnes del Poblenou, moltes d’elles amb activitats de subsistència vinculades a l’economia de la ferralla. Les tres accions executades per la força policial. De totes les polícies. Tant dilluns com dijous, la presència de la Policía Nacional va implicar batudes de caràcter racista que van acabar amb una veintena de persones immigrants a la comissaria de Via Laietana. Totes elles han sortit amb càrrecs o expedients d’expulsió. Menys el Youssef Idriss, el veí del Poblenou que ha estat traslladat al CIE de la Zona Franca.

Tot això expressa la Barcelona excloent i contrària al respecte dels drets humans, impulsada o avalada pel govern municipal de CiU. És antagònica a la ciutat de la diversitat i la inclusió social, que es construeix dia a dia a tots els barris, per mitjà de vincles de solidaritat. A Poblenou, l’Assemblea Solidària contra els Desallotjaments, formada per l’Associació de Veíns i Veínes, i per diverses entitats i xarxes, ha reaccionat de manera exemplar. Plantant cara amb la mobilització social, defensant els valors de la convivència i la igualtat, i enfortint les estratègies de suport quotidià als col.lectius residents als assentaments.

ICV-EUiA hem estat i continuarem a peu de carrer, en l’activisme veïnal i social del Poblenou, participant en les dinàmiques de resposta ciutadana contra els desallotjaments. I enfortirem, alhora, la nostra activitat institucional. Hem aconseguit que el govern convoqui la Comissió formada per tots els Grups Polítics, on demanarem explicacions. I, sobretot, redoblarem els nostres esforços amb un triple objectiu: assolir la llibertat de Youssef Idriss, sense renunciar a l’objectiu de tancament del CIE de la Zona Franca; aturar els desallotjaments; i exigir la concreció immediata, amb recursos i calendari, del conjunt de programes de suport personalitzat i inclusió social orientades a dignificar la vida de les persones residents als assentaments. A Poblenou estan en joc valors i futurs alternatius: enfront de la injustícia intensa i gratuïta dels desallotjaments i la respressió policial; enfortirem la lluita i el compromís per la Barcelona de la convivència intercultural, els drets humans i la igualtat.