27 de març, 2011
0
La llista d'ICV-EUiA a Barcelona
Avui hem presentat la llista d’ICV-EUiA a Barcelona. Una llista amb molta força per obrir i liderar una nova etapa de transformacions socials i ecològiques a Barcelona des de l’esquerra. Una llista arrelada als barris per ser l’expressió política d’una majoria inconformista de ciutadans i ciutadanes que no accepten la injustícia social de les retallades, i que no renuncien a l’esperança per fer una ciutat més humana i habitable.
Però el millor i més rellevant capital polític d’ICV-EUiA són les persones. L’equip de dones i homes de totes les edats que configura la candidatura, i moltes d’altres que treballen dia a dia sense visibilitat, però amb tot el compromís. La política és sempre una combinació de valors, interessos, identitats i emocions per mitjà de les quals es gestiona el conflicte social. Però la política l’encarnen les persones. No hi ha cap projecte polític que valgui sense un col.lectiu de persones que l’expressi; que el doti d’aportacions personals, subjectives, intransferibles. Les persones construeixen els projectes, des d’espais compartits de valors, oberts a l’aprenentatge.
La nostra candidatura combina reconeixement del treball fet; innovació política; obertura als moviments i al teixit social; i memória democràtica per construir futur. Reconeixement perquè l’Elsa, en Quim, la Isabel, els consellers/es de districte, i el Jordi Farriol -com a coordinador del grup municipal- hi tenen llocs molt destacats. Han fet una feinada excel.lent. Només com a exemple: avui després de la presentació de la llista, l’Elsa inaugurava la recuperació de les bateries antiaèries republicanes del Turó de la Rovira, com a nou espai de memòria democràtica. I a la tarda s’obria el nou Casal d’Entitats del Mas Guinardó, un magnífic equipament que el moviment veïnal i associatiu ja ha començat a omplir de vida. Una llista innovadora, la que més. L’única amb un encapçalament nou, i l’única que aposta per una regidora jove, la Janet: amb tota la càrrega de creativitat política dels Joves d’Esquerra Verda, i com a compromís amb l’emancipació juvenil. Una llista oberta, de diàleg amb els moviments socials i amb persones compromeses en espais de reflexió i d’acció transformadora. Fet que s’expressa en un tancament amb la Gemma Galdon i la Zaida Muxí: dues dones independents que aporten el seu compromís en la lluita per una ciutat de drets i llibertats, i per un urbanisme ecològic, quotidià i amb mirada de gènere. I finalment, l’Enric Pubill. L’Enric aporta l’orgull més profund d’aquesta llista. L’orgull d’entroncar amb la lluita per les llibertats democràtiques i nacionals. Per ser un referent de dignitat humana i col.lectiva. Un vell republicà que ens vincula als somni més bell de l’esquerra: construir un futur de fraternitat.
Una llista, un col.lectiu de dones i homes que aporten trajectòria, valors i somnis per avançar. Per ser la millor garantia que Barcelona obrirà una etapa amb més progrés social i ecològic. Amb formes de fer política participatives, quotidianes i dialogants. Entroncades amb les lluites per un món sense dictadures, sense nuclears. I que no s’arronsarà en cap moment contra la injustícia de les retallades, les faci qui les faci: CiU o Zapatero. Una candidatura contra la resignació, per transformar la indignació en esperança. I sobretot, per seguir construïnt una Barcelona millor al costat de la gent senzilla.
13 de març, 2011
2
Trobades al Barris. ICV-EUiA al costat de les persones.
Aquest dijous comencem a l’Espai 210, a la Sagrada Família, un conjunt de Trobades amb la gent dels barris, que farem per tots els districtes, i que d’alguna manera prenen el relleu als Diàlegs amb Barcelona, que hem anat fent des de principis de l’any passat. Seran Trobades emmarcades ja en el procés que ens portarà al 22 de maig, a les eleccions municipals, on ICV-EUiA serà el referent polític de l’esquerra, de la majoria social progressista de Barcelona que es rebel.la contra les retallades, disposada a seguir donant la batalla de les idees i els valors per una ciutat més humana i habitable.
És fonamental estar molt a prop de les persones, dels barris. Viure la ciutat, els problemes i les expectatives des del mateix prisma de quotidianitat que la majoria de la gent de Barcelona. Només des de l’intercanvi i el diàleg permanent amb els veïns i les veïnes és possible reconnectar la política i la vida; la política municipal i el benestar quotidià. Barcelona com a projecte col.lectiu on tots els projectes de vida siguin possibles. Ja sabem que quan CiU arriba al govern pren decisions que reforcen privilegis i retallen drets. La dreta situa la política al servei d’una minoria. Ja sabem que el PSOE ha posat les exigències de l’economia especulativa per davant dels drets de les persones. I ens diuen que no hi ha alternativa. Tot plegat pot provocar en moltes persones por i resignació. Però nosaltres sabem que hi ha alternatives. Que és possible transformar la resignació en indignació cívica, i la indignació en compromís de futur, en esperança. A Barcelona ICV-EUiA, barri a barri, ha d’esdevenir portadora i expressió d’aquesta esperança. De la voluntat d’agafar el futur en les nostres en mans i escriure’l a partir de les necessitats i els drets de la majoria.
Barcelona ens necessita amb força i confiança, a la gent d’ICV i d’EUiA. Convençuts de poder explicar i compartir amb tothom una trajectòria de compromís i coherència amb la Barcelona inclusiva, ecològica i quotidiana. Hem lluitat i hem fet moltes coses, a peu de carrer i des del govern, sense renunciar mai als nostres valors. I ara toca mirar al futur. Explicar i compartir que encara hi ha molt per lluitar, molt per fer. Que Barcelona ha d’obrir una nova etapa plena de reptes i de dilemes. En aquesta nova etapa ens hi juguem molt, no ens pot guanyar la indiferència. Els més poderosos no són mai indiferents davant d’un procés electoral. La gent dels barris tampoc no ha de ser-ho: la política l’hem de fer des dels valors i la quotidianitat de la majoria, sinó ens la faran els de sempre. Sí, perquè CiU són els de sempre, els de la vella política, que avui pren forma de tisorades, d’insensibilitat social. I el PSC és massa vulnerable a les pressions d’aquesta dreta.
Sumen energies positives i esforços aquestes properes setmanes. Estiguem al costat de la gent, dels barris. És cabdal. Anirem desgranant alternatives en molts temes. Anirem dibuixant els elements d’un projecte de ciutat il.lusionant: amb polítiques socials fortes, amb una nova economia verda i ocupació de qualitat, amb un urbanisme ecològic i al servei de les persones, amb convivència intercultural. Una ciutat autèntica, que els veïns i les veïnes han de sentir seva, capital d’una nació que ha de decidir lliurement el seu futur, i solidària amb totes les lluites per un planeta just i habitable, referent de pau i drets humans. Tot això ho haurem d’anar concretant en clau de propostes. Però sobretot, fem-ho generant complicitats. Que se’ns vegi com a referents d’una manera senzilla, oberta i dialogant de fer política. Mirant als ulls de la gent. Fent nostres els problemes i les aspiracions dels barris. Tindrem aquests dies moltes oportunitats de fer-ho. Jo em comprometo a posar-hi molt d’esforç i il.lusió. A ser a peu de carrer, a seguir parlant molt amb tothom. Des de la suma d’aportacions personals -totes necessàries, totes imprescindibles- enfortirem la nostra proposta col.lectiva, la proposta d’ICV-EUiA per una Barcelona de barris millors on la gent pugui viure i ser feliç.
Labels:
Barcelona,
barris,
bcn,
Diàlegs amb Barcelona,
ICV-EUiA,
il·lusió,
quotidianitat
09 de març, 2011
2
Un nou model turístic amb responsabilitat social i ambiental
Avui he participat en un esmorzar-col.loqui convidat pel Club de Periodistes de Turisme. Un acte que s’emmarca en una sèrie de col.loquis amb els caps de llista de les forces polítiques a les eleccions municipals a Barcelona. Ha estat un intercanvi interessant amb persones molt coneixedores del tema; les seves aportacions han enriquit les reflexions que jo he plantejat. Reflexions que, molt en síntesi, ha estat les següents.
• He valorat de forma positiva l’elaboració del Pla Estratègic de Turisme al llarg d’aquest mandat. Un Pla fet des de la perspectiva de ciutat i no estrictament del sector turístic, i que planteja la necessitat de repensar a fons el model turístic de Barcelona a partir d’un nou encaix en el marc d’una ciutat convivencial i sostenible. Un Pla que ICV-EUiA vam situar com a condició de l’Acord de Govern 2007-2011, i que ja en aquell moment situàvem com a punt d’inflexió cap al nou model.
• He considerat que la construcció del nou model requereix tres processos simultanis de canvi: a) d’una etapa que ha prioritzat el creixement de visitants, a un model que ha d’abandonar la perspectiva incrementalista per situar en el centre la lògica de la qualitat; b) d’un sistema institucional orientat a estratègies de promoció i protagonitzat en excés pel sector hoteler, a un model de planificació sota lideratge públic i obert a un ventall més ampli d’agents en els seus espais de governança; c) d’una etapa d’impactes no regulats del turisme sobre la ciutat, a un model de regulació pública dels efectes del turisme, és a dir, a una activitat turística socialment i ecològicament responsable, coherent amb un projecte de ciutat convivencial i sostenible.
• He proposat que la construcció d’aquest nou encaix entre ciutat i turisme no posi en risc ni vulneri la capacitat de càrrega social, ambiental i econòmica de Barcelona en relació al fenomen turístic. És a dir, els límits a partir dels quals el turisme passa a ser percebut en clau d’entrebanc per a la vida quotidiana, o bé genera problemes ambientals que xoquen amb els objectius de sostenibilitat, o bé desplaça altres activitats de l’economia urbana que doten de sentit als barris.
• He exemplificat aquest projecte de nou model turístic amb serveis de qualitat i amb valors de responsabilitat social i ambiental, en quatre propostes concretes:
- La taxa turística: imprescindible com a fita de canvi de perspectiva. Una taxa que ha de corresponsabilitzar els visitants. Orientada a la compensació dels impactes sobre els serveis i les infrastructures; a la millora ambiental i de l’espai públic; i a la millora del patrimoni i dels serveis turístics. Una taxa com a palanca de canvi entre un model a superar de beneficis concentrats i costos dispersos, cap a un altre escenari de compensació de costos i de dispersió social dels beneficis del turisme.
- El pla d’usos de Ciutat Vella. Un districte que el turisme ha situat més enllà dels seus llindars de sostenibilitat social, ambiental i econòmica, provocant una tematització turística que ha trencat equilibris urbans. D’entre el conjunt d’eines d’acció que preveu el Pla d’Usos, cal destacar el fre al creixement de places hoteleres, l’impuls a la millora qualitativa de les existents, i la redistribució d’aquestes cap a zones d’impactes menors sobre el veïnat i l’espai públic.
- Les 3D del nou model: desconcentrar, diversificar i desestacionalitzar. Tenim un turisme vinculat en excés a uns territoris (Ciutat Vella, Eixample), a certes icones tradicionals (Rambla, Sagrada Família, Parc Güell) i a determinats esdeveniments o períodes. Calen noves dimensions geogràfiques i simbòliques, nous productes, nous agents configuradors de l’oferta i l’atracció de nous segments de qualitat (no un turisme que deixi més diners sinó obert a rebre més valors).
- Un turisme amb ocupació de qualitat: condicions laborals dignes i processos potents i continuats de formació. A Barcelona no podem transitar cap a un nou model econòmic amb ocupació de qualitat si el turisme no és capaç de superar la precarietat laboral. La qualitat de l’ocupació turística ha de ser un factor de cohesió social i de millora competitiva del sector. Per tal de fer-la possible cal una sòlida aliança entre l’Ajuntament –polítiques actives-, les Universitats –coneixement, formació i recerca- i el sector turístic –contractació digne i responsable.
En síntesi, he desgranat els eixos bàsics de la proposta turística d’ICV-EUiA: el desplegament del Pla Estratègic a partir d’un model de turisme socialment i ambientalment responsable, amb un marc potent de regulació pública, espais pluralistes de governança, i una taxa turística que corresponsabilitzi els visitants i socialitzi els beneficis generats.
Labels:
Barcelona,
bcn,
ICV-EUiA,
ocupació,
pla estratègic,
qualitat,
taxa turística,
turisme