No ens podran privatitzar la imaginació


Afrontem uns mesos que ens portaran a l’equador del mandat municipal. Des de juliol del 2011 fins ara, s’han acumulat prou evidències a Barcelona d’una manera de fer característica del govern de CiU: polítiques al servei d’interessos privats elaborades de forma autoritària, tancant tota mena d’espais d’incidència ciutadana. Són les dues cares d’una mateixa moneda: CiU pren decisions privatitzadores de serveis i espais públics, i es privatitzen, alhora, els processos polítics que les fan possibles. Polítiques neoliberals i actituds antidemocràtiques que són contestades des de mobilitzacions ciutadanes de resistència, i sobretot de construcció d’alternatives. Barcelona té una majoria social amb valors progressistes i participatius que planta cara a la privatització de serveis i espais públics, i que s’organitza per impedir, per fer impossible, la privatització de la política. Dos exemples.

CiU ha impulsat un veritable setge contra les escoles bressol municipals: frenant noves construccions, privatitzant la gestió, ampliant ràtios, reduïnt professionals de suport, encarint-les... I ho ha fet com si les bressol fossin seves. Enrocat contra la comunitat educativa. La Plataforma 0-3 no només ha articulat l’oposició frontal. Ha impulsat, també, una alternativa global: una proposta de millora del 0-3 a Barcelona, des de plantejaments d’educació pública, de qualitat, de proximitat i per tothom. Aquesta alternativa és l’objecte d’una Iniciativa Ciutadana en marxa. La primera que es concreta a Barcelona. En fase ara de recollida de signatures. La comunitat educativa de les bressol ha trencat el setge. La Iniciativa Ciutada obligarà el govern a posicionar-se: a favor o en contra del 0-3; acollint o menystenint la participació de la ciutadania.

CiU, en aliança amb el PP, tira endavant la privatització del Port Vell amb una Marina de Luxe per super-iots. Un Port Vell al servei de la banalitat i el luxe, elitista i excloent. Antiecològic. I ho fa com si el Port Vell fos seu. Ben connectat als interessos de fons privats d’inversions; enrocat contra la Barceloneta, els barris i el moviment veïnal. La Plataforma Defensem el Port Vell ha articulat la resistència. I la mateixa Plataforma, amb la FAVB, amb la UPC i la Facultat de Nàutica, han obert la construcció d’alternatives. Es posa en marxa un procés de reflexió i propostes sobre un Port Vell ciutadà i popular, més enllà del segrest a què avui està sotmès per part d’una autoritat portuària opaca i d’un govern business-friendly. No sé si CiU i PP aconseguiran privatitzar el Port Vell, però no podran privatitzar la política: no podran impedir que la ciutadania es mogui, defensi, imagini, proposi… un futur Port Vell amb persones i sense iots de luxe. El govern serà emplaçat a elegir: novament, a acollir o menysprear la ciutadania, la política democràtica.

De tot això i d’altres moltes coses en seguirem parlant i molt. ICV-EUiA seguirem treballant, colze a colze, amb la ciutadania: amb la Plataforma 0-3, amb la Plataforma Defensem el Port Vell... Construint propostes i enfortint espais de participació. I articulant l’expressió institucional de les alternatives. La setmana vinent, al Plenari de l’Ajuntament, debatrem sobre l’estat de la ciutat. Serà una altra bona oportunitat per defensar les bressol i el Port Vell, i moltes altres coses que confronten amb la ciutat neoliberal de CiU (i PP). I serà una bona oportunitat per defensar el dret a decidir de la ciutadania, enfront de la ciutat autoritària de CiU (i PP). No ens podran privatitzar la imaginació