ESCÒCIA SÍ


Jimmy Reid ha estat un dels activistes socials i polítics més rellevants d’Escòcia de les últimes dècades. Va ser un destacat dirigent del moviment obrer de Glasgow durant els anys 70. Fou militant de l’esquerra clàssica, primer comunista i fins el 1997 del Labour. Partit que abandonà en desacord profund amb el gir dretà de Tony Blair. Va expressar suport, des de llavors, al Scottish Socialist Party (SSP) i al Scottish National Party (SNP), en el qual va militar del 2005 fins que va morir el 2010, erigint-se en un ferm defensor de la independència d’Escòcia, com a oportunitat per construir una nació més justa i democràtica, emancipada del consens privatitzador entre els Tories i el New Labour anglès. 

Aquest perfil telegràfic de Jimmy Reid expressa molt bé els termes predominants del debat sobre la independència d’Escòcia, a l’entorn del referèndum del 18 de setembre del 2014. La identitat d’Escòcia és forta i respectada. L’estat britànic ha pactat amb el govern escocès la consulta d’autodeterminació. És evident que existeix una dimensió de tensió nacional en la política escocesa, però la clau del debat i de la victòria del sí el proper setembre se situa, sobretot, en l’eix socioeconòmic i ecològic. Entre els partidaris del “vote yes” es construeix un argumentari per una Escòcia independent vinculat a un nou model de contracte social basat en el bé comú i la innovació democràtica, en l’aspiració a un país cooperatiu, just i sostenible. A ningú se li acudiria defensar la independència i, alhora, practicar polítiques de retallades a remolc de la troica. 

La Jimmy Reid Foundation, http://reidfoundation.org/ espai de reflexió-participació de l’esquerra escocesa, ha impulsat el Common Weal Project. http://scottishcommonweal.org/ Un projecte creatiu amb voluntat de forjar, de forma col.laborativa i oberta, l’arquitectura de valors i propostes de l’Escòcia social del futur. Clarament arrenglerat en favor del sí, el Scottish Green Party (SGP) està promovent un suggerent ventall d’idees a l’entorn d’un independentisme comunitari i verd http://www.scottishgreens.org.uk/independence/ Són 2 exemples de com s’articulen els eixos nacional i socioecològic. De com el projecte per una Escòcia independent pot bastir-se no tant en termes identitaris sinó de contracte social i ambiental.      

M’agrada aquesta manera de plantejar les coses. M’agradaria que el sí triomfés de forma clara al referèndum del setembre. El sí de Jimmy Reid, el sí ecologista. No serà fàcil. Però les classes populars d’Escòcia han forjat una història de lluites i esperances que no dóna marge al pessimisme. En qualsevol cas, Escòcia haurà estat un motivador taller d’idees per una vida millor.