08 de juny, 2020
0
Postpandèmia i benestar
Article publicat a Sobiranies (8 de juny 2020) (amb Gemma Ubasart)
1. Un punt de partida amb desavantatge. La llarga nit de la dictadura franquista havia exclòs Espanya (Portugal i Grècia) de l’experiència del constitucionalisme social desenvolupada després de la II Guerra Mundial als països europeus democràtics. Des de la transició democràtica i la incorporació a la Unió Europea (UE) es produeix un procés de convergència quant a indicadors de desenvolupament econòmic i protecció social amb la resta de la UE. Es tracta d’un procés, tanmateix, amb mancances i peus de fang. El nostre estat de benestar no es va dotar de polítiques públiques d’habitatge, ni de xarxes universals de serveis socials i garantia de rendes. L’atenció a la dependència va arribar tard i no es va desplegar amb la potència prevista. Les taxes de pobresa i d’exclusió es van mantenir, fins i tot en èpoques de forta bonança, a l’entorn del 20%. D’altra banda, el mercat de treball es va precaritzar de forma galopant i la desindustrialització va ser –amb algunes excepcions– definitiva. El cicle de creixement del mil·lenni va expandir el PIB i va crear milions de llocs de treball, però s’edifica sobre la centralitat del turisme i la construcció, i sobre una desregulació financera que contribueix a inflar la bombolla especulativa.
2. La gran recessió i l’austeritat. La intensitat de la crisi va evidenciar les febleses i els desequilibris del model productiu i de benestar del sud d’Europa, així com la seva posició subalterna respecte als països europeus «centrals». La cruesa de les retallades va fer palesa l’enorme vulnerabilitat política del nostre estat de benestar. Anys després de la recessió, la taxa d’atur a l’Estat no aconsegueix tornar al nivell precrisi i segueix doblant la mitjana europea. La dualització del mercat laboral es fa més profunda: la precarietat s’instal·la als contractes de la gent jove i de les persones amb menys qualificacions; la pobresa laboral creix i se situa avui fins i tot per sobre dels anys de la crisi. No s’ha produït tampoc, en el cicle més recent, una reducció de la taxa de pobresa, la distribució de la qual és asimètrica entre col·lectius. Cal destacar l’elevada pobresa infantil, patida per més d’una quarta part dels menors de 16 anys. En l’origen d’aquesta realitat trobem l’impacte negatiu que comporta la maternitat en les trajectòries laborals femenines, així com les grans febleses de les polítiques d’infància del nostre règim de benestar. Cal destacar finalment la cronificació de la vulnerabilitat habitacional, amb la transferència de la bombolla immobiliària al lloguer (sense polítiques de control públic de preus), així com l’ampliació de la segregació urbana, amb molts barris en situació de fragilitat.
3. Noves complexitats, incerteses i vulnerabilitats. El que vam viure fa una dècada no era tan sols una crisi econòmica. Estàvem travessant també un conjunt de canvis socials generadors de noves complexitats, incerteses i vulnerabilitats, sense pràcticament elements de resposta en les agendes públiques construïdes al segle xx. Es desencadenen, en l’esfera sociocultural, processos com la crisi de l’organització patriarcal de les cures, el canvi demogràfic o la transició a la multiculturalitat. En l’esfera econòmica es desplega la financerització de l’habitatge, amb els seus impactes de gentrificació global, o la disrupció tecnològica, amb les seves diferents formes de capitalisme de plataforma. En l’esfera ecològica s’intensifiquen els riscos ambientals produïts socialment, de la contaminació a l’emergència climàtica. Entre aquestes transformacions i les lògiques social-keynesianes s’obre un abisme, un desencaix d’època. És cert que a la crisi del 2008 es va respondre amb receptes thatcheristes: serveis públics convertits en àrees de negoci privat, i drets socials en mercaderies. Però també amb una forma de keynesianisme per als rics (keynesianisme de l’1%): volums ingents de despesa pública (i noves regulacions) per salvar la banca i la gran empresa. Ens cal repensar l’agenda de transformació: més enllà de la denúncia del neoliberalisme, més enllà també de l’estatisme clàssic. El canvi d’època implica una nova gramàtica d’emancipació. I més ara, amb un virus que ens amenaça la salut i la vida, que ens ha fet conscients, de cop, de la nostra vulnerabilitat.
4. Els treballs i la renda. Són moltes les dimensions on podem identificar tensions i esquerdes en el teixit col·lectiu, on podem (i devem) dibuixar horitzons d’esperança postcovid. En primer lloc, els treballs assalariats han perdut capacitat de vertebrar trajectòries i de distribuir socialment la riquesa: atur, precarietat i pobresa laboral s’enfilen a nivells inassumibles. Les perspectives immediates són desoladores. La garantia pública d’ingressos, en paral·lel, segueix estancada en esquemes anacrònics i insuficients. És temps d’una doble aposta. A) Reconstruir l’economia i els treballs en clau cooperativa i feminista. Una economia ecològica per la vida, amb creació i apropiació compartida de valor, amb treballs sostenibles i centralitat de les cures. Un model que generi prosperitat cuidant les persones i el planeta. B) Refer la protecció vital i la llibertat personal des de la renda bàsica. Les polítiques de renda garantida han d’esdevenir ja un dret subjectiu de ciutadania amb capacitat d’assegurar, en situacions de vulnerabilitat econòmica, un nivell mínim d’ingressos per viure. I han d’obrir, alhora, l’horitzó de la renda bàsica: per construir autonomies reals, per desmercantilitzar, en clau universal, les condicions materials de l’existència.
5. La dignificació de les cures i la nova agenda urbana. L’actual crisi ha visibilitzat una enorme ferida social: la desatenció pública de les vulnerabilitats quotidianes (sobretot dels infants i les persones grans) i de les necessitats bàsiques d’habitabilitat (cases dignes, aire net). Caldrà generar de forma urgent drets de ciutadania en el creuament de les noves agendes social i urbana: una agenda social centrada en la dignificació dels serveis de cures, i una agenda urbana centrada en l’habitatge i l’ecologia de proximitat. A) El dret a les cures ha de gaudir, en el futur immediat, de la mateixa centralitat que tenen l’educació o la sanitat, en l’agenda de benestar. Caldrà, alhora, garantir una organització social equitativa de les cures, en el marc d’una agenda feminista forjadora d’un nou contracte de gènere. B) El dret a la ciutat, en segon lloc, ha de configurar un nou espai clau de reinvenció dels drets socials: un hàbitat digne i segur, un espai públic com a bé comú (amb menys cotxes i més verd), metròpolis que tanquen fractures culturals i educatives entre barris, territoris que guanyen sobiranies de proximitat (alimentària, energètica…).
6. Inclusió relacional i innovació social. La covid-19 implica el risc d’aguditzar dinàmiques de segregació en múltiples esferes (barris, mobilitat, entorns alimentaris, espais educatius…) i ens planteja el repte d’enfortir un model d’acció col·lectiva com a constructora de béns comuns. Caldrà assajar una nova intersecció: entre polítiques de fraternitat orientades a crear marcs de trobada i interacció col·lectiva; i pràctiques d’innovació social i organització comunitària orientades a crear vincles, suports mutus i autodefensa de drets. Les institucions públiques de proximitat afronten el repte de desplegar polítiques d’acció comunitària generadores de marcs d’inclusió relacional. Les organitzacions socials han d’obrir-se a la comunitat, com a palanques de lluita i solidaritat. Cal teixir el comú des de dispositius públics (CAP, escoles, centres cívics, biblioteques…) i des de dispositius ciutadans (associacions veïnals, esplais, ateneus, bancs de temps, blocs ocupats…). Cal un espai institucional amb més pulsió comunitària i un espai comunitari amb més pulsió universal: erigir un àmbit compartit on teixir aliances publicocomunitàries, on restablir lògiques de fraternitat.
7. Administracions democràtiques i deliberatives. La construcció de la nova agenda de benestar ha d’anar vinculada a un procés de canvi inajornable: la transformació de les administracions públiques cap a un model amb valors públics de referència, flexible i responsable, estratègic i creatiu, deliberatiu i relacional. L’administració no pot ser concebuda com un mer instrumental tècnic, ha d’incorporar a la seva operativa els valors que inspiren la construcció d’una societat lliure, igualitària, diversa i fraterna; ha de contribuir a forjar els escenaris col·lectius que democràticament decidim. En clau interna, l’administració pública ha de superar esquemes de rigidesa vertical i sectorial, i dotar-se de flexibilitat, d’espais que nodreixin la confiança i la responsabilitat. En clau externa, haurà d’articular respostes a una societat complexa i carregada d’incerteses. Caldrà per tant que sigui estratègica i alhora creativa/inclusiva: capaç de trobar respostes noves i de fer-se preguntes noves; oberta a l’aprenentatge i a l’abordatge de reptes emergents. Ens cal, per últim, una administració deliberativa i relacional, amb eines per incorporar intel·ligències col·lectives, per articular el diàleg i la cooperació; per activar dinàmiques de mediació entre escales de govern i amb les esferes privada i comunitària.
8. La proximitat com a escletxa democràtica. Tot això connecta amb la reflexió territorial. Fins ara, la globalització ha desfermat sensacions de desprotecció, i els estats han tendit a respondre amb fronteres excloents i replegament autoritari. En aquest context, les ciutats han impulsat l’obertura de l’escletxa democràtica. I és clar que la pandèmia les colpeja i fragilitza. Però, lluny de renunciar-hi, haurem d’explorar altres formes de viure-les. En la nova normalitat urbana no pot haver-hi lloc per a la contaminació, ni per a pràctiques especulatives: ens hi va la vida. En el món postcovid, el repte de les ciutats passa per emergir com els espais tangibles on articular lligams amb diferències, comunitat amb acollida; la geografia possible de trobada entre obertura i protecció; els llocs des d’on cuidar en comú la salut de la gent i del planeta. Perquè sigui possible, tanmateix, caldrà un canvi qualitatiu en els mapes de la governança. Una cartografia institucional amb més poder en el territori: allà on les coses passen, allà on batega la intel·ligència col·lectiva per abordar-les. Això vol dir més municipalisme, sí; i també el reconeixement d’altres escales de proximitat: dels barris a la metròpoli; dels pobles a les mancomunitats. La idea arrela en l’argument redistributiu. La metròpoli i els mecanismes de cooperació intermunicipal esdevenen l’àmbit possible de construcció de justícia socioespacial.
9. Més Europa en un món de riscos globals. L’enfortiment de lògiques de proximitat ha de vincular-se a la multigovernança a diferents escales territorials. No es tracta de reproduir vells esquemes jeràrquics, sinó d’articular escenaris de sobiranies lliurement compartides, amb relacions d’interdependència i horitzontalitat per abordar problemes, gestionar conflictes i construir acords. En aquest context, l’estat-nació ha de perdre centralitat política i simbòlica. Bona part dels reptes emergents, de l’emergència climàtica al crim organitzat passant per la pandèmia, requereixen un salt d’escala cap a àmbits supranacionals. I és aquí, en aquest món global i del risc, on toca donar la batalla per Europa. Per una UE amb més capacitats de govern i elaboració de polítiques enfront dels estats i les seves reticències anacròniques a cedir més poder; per una UE plenament democràtica que fa girar la seva integració entorn dels drets civils, socials i polítics; per una UE que actua com a subjecte polític en l’escena internacional i treballa de forma cooperativa i horitzontal en tots els àmbits de proximitat.
10. Per un no-retorn a la normalitat excloent. Construir l’esperança. En síntesi, el coronavirus ens situa, com a societat, enfront del mirall dels nostres desgavells col·lectius i ens emplaça a buscar (i a forjar) finestres de futur compartit. Es tracta d’explorar camins de cooperació i renda bàsica, de reconèixer la naturalesa essencial de les cures i el caràcter inajornable de la transició ecològica, de revertir el declivi de la fraternitat i impulsar la construcció del comú. Es tracta de fer-ho des de la deliberació democràtica i la gramàtica política de la quotidianitat, des de proximitats empoderades i la batalla per Europa. La societat postcovid haurà de reescriure els llenguatges de l’emancipació i haurà, sobretot, d’explorar les pràctiques tangibles que la facin possible: avançar per cada camí que permeti realitzar, en condicions d’igualtat i en comú, els més diversos projectes de vida.
Labels:
polítiques socials
07 de maig, 2020
0
Postpandèmia: horitzons urbans d'esperança
Article publicat el 6/5/2020 a l'espai "Reflexions covid-19" www.igop.uab.cat
Abans que es desencadenés la pandèmia, solíem emmarcar les nostres reflexions en el llegat de la gran recessió i de l’austeritat: parlàvem de desigualtats ampliades i cronificades. Però no era tan sols això. Estàvem travessant també un conjunt de canvis socials generadors de noves complexitats, incerteses i vulnerabilitats, sense pràcticament elements de resposta en les agendes públiques construides al segle XX. El coronavirus intensifica aquest desencaix, i incorpora aspectes emergents. Són moltes les dimensions on podem identificar tensions i esquerdes en el teixit col.lectiu; on podem (i devem) dibuixar horitzons d’esperança post-covid. N’esmentaré algunes que crec rellevants.
En primer lloc, els treballs assalariats han perdut capacitat de vertebrar trajectòries, i de distribuir socialment la riquesa: la precarietat s’instal.la en els contractes, i la pobresa laboral creix. Les perspectives immediates són desoladores. La garantia pública d’ingressos, en paral.lel, segueix estancada en esquemes anacrònics i insuficients. És temps d’una doble aposta: reconstruir l’economia i els treballs en clau cooperativa i feminista; refer la protecció vital i la llibertat personal des de la renda bàsica. En segon lloc, l’actual crisi ha visibilitzat una enorme ferida social: la desatenció pública de les vulnerabilitats quotidianes (sobretot dels infants i les persones grans), i de les necessitats bàsiques d’habitabilitat (cases dignes, aire net). Caldrà generar urgentment drets de ciutadania en el creuament de les noves agendes social i urbana: una agenda social centrada en la dignificació dels serveis de cures; i una agenda urbana centrada en l’habitatge i l’ecologia de proximitat. Finalment, la covid-19 implica el risc d’aguditzar dinàmiques de segregació en múltiples esferes (barris, mobilitat, entorns alimentaris, espais educatius…) i ens planteja el repte d’enfortir un model d’acció col.lectiva com a constructora de bens comuns. Caldrà assajar una nova intersecció: entre polítiques de fraternitat orientades a crear marcs de trobada i interacció col.lectiva; i pràctiques d’innovació social i organització comunitària orientades a crear vincles, suports mutus i autodefensa de drets.
Tot això connecta amb la reflexió territorial. Fins ara, la globalització ha desfermat sensacions de desprotecció, i els estats han tendit a respondre amb fronteres excloents i replegament autoritari. En aquest context, les ciutats han impulsat l’obertura de l’escletxa democràtica. I és clar que la pandèmia les colpeja i fragilitza!. Però lluny de renunciar-hi, haurem d’explorar altres formes de viure-les. En la nova normalitat urbana no pot haver-hi lloc per la contaminació, ni per pràctiques especulatives: ens hi va la vida. En el món postcovid, el repte de les ciutats passa per emergir com els espais tangibles on articular lligams amb diferències, comunitat amb acollida; la geografia possible de trobada entre obertura i protecció; els llocs des d’on cuidar en comú la salut de la gent i del planeta.
Per que sigui possible, tanmateix, caldrà un canvi qualitatiu en els mapes de la governança. Una cartografia institucional amb més poder en el territori: allà on les coses passen, allà on batega la intel.ligència col.lectiva per abordar-les. Això vol dir més municipalisme, sí; i també el reconeixement d’altres escales de proximitat: dels barris a la metròpoli. Caldria aprofitar el marc de reactivació per enfortir la governança metropolitana. La idea arrela en l’argument redistributiu. A Barcelona, els municipis de l’àrea metropolitana amb els indicadors d’exclusió més elevats són els que presenten menys capacitats institucionals per fer-hi front. I els barris metropolitans vulnerables, castigats intensament per l’emergència, són els que disposen de menys capacitats cíviques de resposta. Hi ha per tant una (doble) relació de desencaix entre necessitats i recursos: en el pla institucional i en el comunitari. La metròpoli esdevé l’àmbit possible de correcció, de construcció de justícia socioespacial.
En síntesi, el coronavirus ens situa, com a societat, enfront el mirall dels nostres desgavells col.lectius; i ens emplaça a buscar (i a forjar) finestres de futur compartit. Es tracta d’explorar camins de cooperació i renda bàsica; de reconèixer la naturalesa essencial de les cures, i el caràcter inajornable de la transició ecològica; de revertir el declivi de la fraternitat, i impulsar la construcció del comú. Es tracta de fer-ho des de la gramàtica política de la quotidianitat; des de la centralitat del dret a la ciutat, amb el convenciment que només serà possible si incorpora una forta dimensió comunitària i metropolitana.
Labels:
politica municipal,
polítiques socials
04 d’abril, 2020
0
Per una ofensiva solidària
Article publicat a Política & Prosa (3 d'abril de 2020)
I. ESCENARIS POSSIBLES: AUTORITARISME
O SOLIDARITAT
L’esclat de la crisi del Covid-19 ha sacsejat les vides
de milions de persones arreu del planeta. Ho ha fet d’una manera del tot
inesperada, amb conseqüències immediates i radicals sobre la vida quotidiana de
la gent i amb efectes que, de ben segur, seran profunds i de llarga durada. El
caràcter imprevist de la crisi, l’escàs temps transcorregut des de l’inici de
la pandèmia i les incerteses relatives a l’evolució del coronavirus fan que
qualsevol exercici prospectiu en aquests moments resulti excessivament
agosarat. Convé però reflexionar sobre les transformacions socials i polítiques
que es puguin derivar d’aquesta crisi, conjurar-nos col·lectivament contra els
possibles retrocessos en la qualitat de les nostres democràcies i promoure les
oportunitats que puguin emergir per a la construcció de societats cuidadores de
la vida i del planeta, més justes, participatives i solidàries.
Les reflexions que han anat apareixent en els últims dies respecte aquesta
qüestió apunten cap a dos escenaris possibles, de signe oposat. En un extrem,
hom albira el reforçament dels autoritarismes, el retrocés en els drets
individuals, les retallades en drets socials, el creixement de la xenofòbia i
el debilitament de la confiança social. Un escenari de poders estatals forts,
amb un relat de protecció i seguretat, configurat des del rebuig a la
diversitat i el tancament de fronteres. Això podria anar acompanyat d’una
creixent fragmentació del món en blocs econòmics i geopolítics, tal com
advertia Branko Milanovic recentment a Foreign
Affairs. En l’altre extrem, resultaria plausible també que la crisi actués
com un antídot contra l’individualisme, evidenciés la importància d’un Estat de
Benestar arrelat en la vida quotidiana i d’uns serveis públics considerats com
a béns comuns, promogués els comportaments solidaris, impulsés les cures i la
seva distribució equitativa i ens obligués a reconsiderar radicalment la nostra
relació amb el medi ambient. En aquest sentit, Ezra Klein, afirmava fa pocs
dies que la qüestió més crucial de
totes les que hem d’afrontar ara és si “la solidaritat pot replicar-se més de
pressa que el virus”.
El més probable és que l’evolució dels fets ens situï en una combinació
d’elements propis d’un escenari i de l’altre. En tot cas, la seva definició
resulta clarificadora respecte els grans dilemes que col·lectivament haurem
d’afrontar. Les tecnologies digitals emergeixen en aquest context com una arma
de doble tall: al servei d’una política autoritària que retalla llibertats i
drets en nom de la seguretat de comunitats concebudes com a homogènies i tancades;
o al servei d’una política democràtica que
promou nous vincles socials solidaris i noves pràctiques de participació per
part de comunitats obertes i diverses.
De l’anàlisi preliminar de les respostes socials a la crisi que s’han anat
produint en les últimes setmanes, creiem que se’n deriven alguns senyals
esperançadors, senyals que, si bé en absolut no fan desaparèixer les amenaces,
mereixen ser valorats i promoguts. Ens referim, concretament, a la proliferació
de nombroses iniciatives de solidaritat ciutadana orientades a pal·liar els
efectes més immediats de la crisi social i sanitària i que poden arribar a
jugar un paper molt important per a la preservació de la cohesió social en el
mig i el llarg termini. En contrast amb algunes imatges repetides pels mitjans
de comunicació durant els primers dies de la crisi (com les de persones
acaparant productes de primera necessitat en els supermercats, o les de milers
de vehicles desplaçant-se cap a les seves segones residències), la resposta
social dominant a la crisi fins el moment no ha estat pas l’individualisme,
sinó la solidaritat i les cures.
II. SOLIDARITATS CONTAGIOSES: CONTINUÏTATS I
INNOVACIONS
La solidaritat és l’expressió d’un sentiment de
pertinença col·lectiva i de compromís amb la comunitat que ens impel·leix a
ajudar-nos mútuament, tot compartint altruísticament amb els altres les nostres
pròpies capacitats (el nostre temps, les nostres capacitats físiques, els
nostres coneixements, les nostres habilitats, la nostra experiència, els
nostres recursos...). L’esclat de solidaritat que la crisi del coronavirus ha
motivat en aquestes darreres setmanes s’ha concretat en nombroses i molt
diverses iniciatives entre les que podem destacar, almenys, cinc tipus
principals:
1.
Les xarxes de suport
mutu constituïdes expressament com a reacció a la crisi social i sanitària
provocada pel Covid-19, com per exemple aquelles iniciatives que s’agrupen sota
el paraigua de la xarxa digital ApoyoMutuoC19, que dues setmanes després de
l’inici del confinament recull ja més de 300 iniciatives d’arreu de l’estat.
2.
Les iniciatives de reciprocitat
en els àmbits de la proximitat veïnal i familiar, que cobreixen aspectes
tant significatius per a la vida quotidiana de les persones com anar a fer les
compres per a la gent gran o tenir cura dels infants per a pares i mares que
han de treballar.
3.
Les iniciatives
culturals, educatives, esportives, de
suport psicològic que proliferen en les xarxes socials digitals i que tant
presents han esdevingut en el dia a dia de les persones des de l’inici del
confinament.
4.
Les pràctiques de solidaritat vehiculades a través de les
entitats del Tercer Sector Social
(bancs d’aliments, robers i menjadors socials, iniciatives de suport a col·lectius
vulnerables) que adquireixen avui un valor renovat davant de la situació
d’emergència social.
5.
Les pràctiques
d’autoorganització social que precedeixen l’esclat d’aquesta crisi, moltes
de les qual van sorgir justament en el context de la crisi econòmica de 2008, i
que avui es reorienten cap a la satisfacció de necessitats col·lectives derivades
de l’emergència social i sanitària.
De fet, l’expansió de les iniciatives solidàries ha estat
una constant en les situacions de crisi i d’emergència social com les que estem
travessant. Malgrat dècades de prèdiques neoliberals i de difusió dels presumptes
valors de l’individualisme, l’acció col·lectiva continua tenint una importància
clau tant a l’hora de pal·liar els efectes socials de les crisis com en la
defensa dels drets socials. Ho vam poder constatar a la crisi del 2008, que va
esperonar l’impuls d’una gran quantitat d’iniciatives cooperatives en camps com
les cures i l’ajuda mútua, el consum de productes agroecològics, els bancs de
temps, les xarxes d’intercanvi, les monedes socials, les cooperatives
d’habitatge o les assemblees contra els desnonaments. El seu desenvolupament va
reflectir un canvi significatiu en les formes d’acció col·lectiva, com vam
observar també als estudis sobre Moviments
Socials i Dret a la Ciutat, transitant des del predomini dels models merament
resistencials i de denúncia, cap a pràctiques cooperatives i creatives, amb
voluntat d’impulsar canvis de fons per mitjà d’impactes transformadors reals
sobre la quotidianitat de les persones.
En l’estudi Barris
i crisi vam poder observar com aquest tipus d’iniciatives s’estenien i
adquirien un valor particular en tres àmbits principals: 1) la provisió de béns
i serveis que, en les circumstàncies de la crisi, ni el mercat ni les
administracions públiques estaven en condicions de proporcionar; b) la defensa
i la reivindicació de drets socials; c) l’exploració de formes alternatives
d’organització econòmica i social. La gran majoria de les més de 700
iniciatives incloses en el Mapa de la Innovació Social a Catalunya, o de les
més de 600 del Mapa de la Innovació Social a l’AMB, es van constituir amb
posterioritat a l’esclat de la crisi econòmica i financera del 2008 i, molt
particularment, després del 2011, probablement com a conseqüència de
l’agreujament de la crisi social i de l’impuls que suposà el moviment del 15M.
L’elevat volum d’iniciatives col·lectives sorgides en els
anys de la crisi del 2008 va propiciar l’acumulació d’un capital social que
avui està reemergint amb força en el combat contra les conseqüències del
Covid19. L’ús de les xarxes socials digitals com a eina d’acció col·lectiva i
les manifestacions espontànies de suport als professionals que actuen en la primera
línia de la lluita contra la crisi sanitària, per exemple, són en bona mesura el
reflex dels aprenentatges col·lectius realitzats durant els anys precedents. El
fenomen que s’ha produït durant les darreres dues setmanes, però, presenta
algunes particularitats respecte les respostes socials a les crisis precedents,
entre les que convé destacar:
1.
La velocitat i la intensitat amb la que estan emergint aquestes iniciatives, que és
proporcional a la magnitud de l’emergència social i sanitària provocada per la
pandèmia.
2.
La consciència que aquesta és una crisi que dibuixa un
horitzó d’incerteses sense precedents i que afecta a tota la societat en el seu
conjunt, sense distincions de classe, per més que els seus
efectes siguin molt desiguals segons els grups socials.
3.
El
fort protagonisme de les xarxes socials digitals: bona part de l’ajuda
mútua que ens oferim avui es produeix a través de les xarxes virtuals, per la
raó evident del confinament. Sense menystenir els efectes de la bretxa digital,
la gran expansió de les xarxes socials afavoreix que aquest tipus d’iniciatives
arribin a molta gent.
III. L’ACCIÓ
COL·LECTIVA: LIMITACIONS I NECESSITAT
Probablement, mai com en aquesta crisi ha quedat tan palesa la importància
cabdal de la co-responsabilitat ciutadana. Això és així per dues raons: per un
costat l’existència de les xarxes de suport mutu està sent crucial per frenar
l’expansió de la malaltia; per l’altra, la solidaritat és essencial per
pal·liar els seus efectes socioeconòmics. Així, com ha argumentat Yuval Noah
Hariri a partir de l’experiència internacional, la confiança i la solidaritat
poden ser molt més efectives que no pas el control a l’hora de fer efectiu el
compliment de les mesures de confinament i de prevenció de la transmissió de
l’epidèmia. Més enllà de la disciplina social, una crisi com l’actual, amb els seus
efectes socials presents i futurs, ens demana, també, mobilitzar-nos en clau col.lectiva
per a donar-nos suport els uns als altres.
La solidaritat té doncs efectes positius i insubstituïbles tant des del punt de vista de la salut com del
punt de vista social. Permet afrontar la crisi tot potenciant, al mateix temps
l’equitat i els drets socials, tot obviant la falsa alternativa que ens
obligaria a haver de triar entre la salut i l’increment del control social. A
més de fer viable la convivència de salut i llibertat, la solidaritat fa
possible reduir els efectes socials de la crisi i distribuir-ne millor els
costos. Així, el valor de la solidaritat ha de ser mesurat pels seus efectes a
curt termini, per la seva capacitat de pal·liar els efectes més immediats de la
crisi, però també a mig i llarg termini, per la seva contribució a la cohesió
social en un context econòmic i social que previsiblement serà molt dur.
Com en la crisi precedent, la mobilització solidària pot acomplir funcions
tant importants com:
-
Proveir-nos de béns i de serveis necessaris per a la vida quotidiana que ni les
administracions públiques ni el mercat en aquests moments poden satisfer per si
sols.
-
Crear i reforçar llaços socials que ens ajuden a combatre la por i l’angoixa que provoca
una situació dramàtica i incerta com l’actual i que ens recorden que no estem
sols, que pertanyem a una comunitat, i que per tant compartim problemes i que podem
arribar a compartir solucions.
-
Promoure la denúncia i la mobilització contra les
injustícies que es produeixen en el transcurs de la crisi (els
acomiadaments injustificats, l’explotació laboral, els desnonaments, els talls
de subministraments, les discriminacions racistes, etcètera).
-
Explorar i promoure models ecològics, socials i econòmics
alternatius, que la crisi actual evidencia com a particularment
necessaris i urgents.
No podem deixar de considerar, però, les limitacions i, fins i tot, els
possibles efectes perversos de certes formes de solidaritat ciutadana en un
context com l’actual. La literatura sobre el capital social, per exemple, ha
constatat que no totes les formes de reciprocitat són igualment positives per a
la qualitat de les democràcies. Certes pràctiques de solidaritat reforcen els
llaços socials entre persones properes i amb característiques socials i
culturals compartides, alhora que n’exclouen aquelles que són percebudes com a
estranyes o diferents, contribuint així a generar comunitats més fragmentades i
excloents. Les formes de capital social més positives per a la democràcia, en
canvi, són aquelles capaces de crear vincles de confiança i de reciprocitat entre
grups socials diversos (l’anomenat capital social bridging, que tendeix ponts).
A la línia de recerca de Barris i
Crisi, a més, vàrem constatar una altra de les limitacions importants
d’aquest tipus d’iniciatives, que reclamen unes capacitats d’autoorganització
social que estan desigualment distribuïdes entre la població i que, per tant,
sense mesures compensatòries de cap tipus, poden contribuir a reproduir i
eixamplar les desigualtats. Sense caure en el determinisme social, l’evidència
empírica acumulada ens demostra que l’acció col·lectiva acostuma a ser major
entre els grups socials de rendes mitjanes i mitjanes-altes, i en el marc dels
barris amb més capital social i relacional; i en canvi és significativament
menor entre els col·lectius i els territoris socialment més vulnerables. Les
tradicions de participació associativa en els barris i municipis poden arribar
a contrarestar en part l’efecte de la condició socioeconòmica, però la
correlació entre les variables de renda i la participació continua sent forta
en termes generals.
Algunes dades aparegudes recentment, que sens dubte hauran de ser llegides
amb molta cautela, ens indiquen que la incidència dels contagis per Covid19
està sent més acusada en els barris i municipis amb menor renda, probablement
com a conseqüència d’una combinació de factors com són la major densitat de
població i la menor capacitat de fer-hi complir les mesures de confinament. Més
enllà dels indicis sobre la prevalença de la malaltia en aquest tipus de barris
i la seva possible major incidència en les taxes de mortalitat, resulta evident
que les conseqüències socials de la crisis del coronavirus colpejaran amb molta
més força aquest tipus d’àrees urbanes on des de fa temps ja es concentren les
situacions de major necessitat social. La solidaritat ciutadana esdevindrà aquí
més important que en cap altre indret, però l’aposta per l’acció comunitària en
resposta a aquesta crisi haurà de tenir molt present que aquesta ha de ser
acompanyada per una acció institucional decidida, capaç de contrarestar tant les desigualtats en les capacitats
d’acció col·lectiva de la població, com
les inequitats en les capacitats institucionals dels municipis per fer front a
les realitats socials de les seves respectives poblacions.
La gestió de la crisi del coronavirus posa en evidència la importància de
l’acció del poders públics. Després de dècades de prèdiques sobre la reducció
de l’Estat, ara es fa palès que aquesta resulta imprescindible, en molts àmbits
i, de manera molt destacada, en els camps de la salut i de les cures. La seva
acció institucional que haurà de tenir forts components de proximitat i
quotidianitat, per protegir sense recórrer a paternalismes i jerarquies. Així
mateix, la crisi mostra la necessitat i la urgència d’establir instruments de
governança global democràtica davant els reptes als que han de fer front les
societats contemporànies. Ara bé, aquesta acció dels poders públics ha de ser
impulsada i acompanyada per l’acció col·lectiva
d’una ciutadania activa que no renuncia al protagonisme de la
fraternitat. Només així, només a través de l’enfortiment de la solidaritat i
dels drets socials, la crisi podrà afrontar-se de manera eficaç i justa.
Referències
Blanco, Ismael & Nel·lo, Oriol, eds.: Barrios y crisis. Crisis econòmica, segregación urbana e innovación
social en Cataluña, València, Tirant lo Blanch, 2018.
Harari, Yuval Noah: “The world after coronavirus”, Financial Times, 20 de març 2020.
Ibarra, P. Gomà, R. et al ed: Movimientos
sociales y derecho a la ciudad, Barcelona, Icària, 2018.
Klein, Ezra: “The Covid-19 question: Can social solidarity replicate faster
than the virus?”, vox.com, 17 de març
2020.
Milanovic, Branko: “The Real Pandemic Danger Is Social
Collapse”, Foreign Affairs, 19/3,
2020.
Ismael Blanco,
Institut de Govern i Polítiques Públiques
Ricard Gomà,
Institut d’Estudis
Regionals i Metropolitans de Barcelona
Oriol Nel·lo
Departament de Geografia, Universitat Autònoma de
Barcelona
Labels:
polítiques socials,
solidaritat
21 de febrer, 2020
0
La metròpoli de Barcelona: desigualtats socials, fractures urbanes i agenda de polítiques
Article publicat a Crític (21 febrer 2020)
https://www.elcritic.cat/opinio/la-metropoli-de-barcelona-desigualtats-socials-fractures-urbanes-i-agenda-de-politiques-50106
https://www.elcritic.cat/opinio/la-metropoli-de-barcelona-desigualtats-socials-fractures-urbanes-i-agenda-de-politiques-50106
La reactivació econòmica no és suficient per cosir les greus ferides socials i urbanes que va deixar la Gran Recessió a la metròpoli de Barcelona. Després de cinc anys de recuperació —amb increment sostingut de la renda per càpita—, la desigualtat d’ingressos es manté al nivell dels moments més punyents de la crisi. No s’ha produït tampoc, en el cicle més recent, una reducció de la taxa de pobresa, i malgrat que ha millorat la capacitat de cobertura de necessitats bàsiques, la situació d’estrès econòmic continua ofegant àmplies capes de la societat metropolitana. Resulta avui evident que la millora de les condicions de vida del conjunt de la població de la metròpoli no s’està produint a partir d’una lògica inercial connectada a l’impuls de l’economia. Hi ha senyals clars que indiquen la doble necessitat de canvi de model, i de polítiques innovadores d’àmbit metropolità, per tal de revertir els efectes de la crisi, construir inclusió social en un marc de riscos emergents, i evitar que les fractures urbanes acabin adquirint caràcter estructural.
Des de la
transició democràtica fins a l’esclat de la bombolla immobiliària el 2007, la
metròpoli de Barcelona va viure un període de reducció de la desigualtat
social. Les tres dècades de la nostra particular i tardana golden age, van resultar de la combinació de tres factors
principals: a) la millora de la xarxa de serveis i transferències de l’estat de
benestar; b) la creació sostinguda de llocs de treball, amb especial creixement
de les ocupacions intermèdies; c) els avenços en la incorporació de les dones a
l’esfera laboral, amb la conseqüent
expansió
de
les
llars
de
doble
ingrés.
Aquest procés va començar a tocar sostre en el tombant de segle i es va trencar
del tot a partir del 2010. L’espiral de destrucció d’ocupació que es va
desencadenar, acompanyada per la gestió austeritària de la crisi i el col·lapse
del sistema de protecció social, van produir un ràpid i intens increment de la
desigualtat, la qual va tornar a situar-se al nivell de 1995: en pocs anys, la
metròpoli va viure un retrocés de gairebé dues dècades en termes de cohesió
social. Es tracta d’un fet sense precedents. Som ara a la metròpoli del 2020.
S’ha generat una base sostinguda d’evidències que permeten caracteritzar un
esquema metropolità post-crisi, pel que fa a les condicions de vida, amb alguns elements centrals que el
configuren: la cronificació de desigualtats i exclusions; una esfera laboral
feble marcada per vinculacions precàries; i l’emergència d’un eix clau de
vulnerabilitat a l’entorn de l’habitatge i la segregació urbana.
Avui a la
metròpoli tendeixen a cronificar-se els nivells de desigualtat propis del marc
de la crisi, amb una taxa de pobresa lleugerament a l’alça, 21,3% (684.000 persones),
i situacions de privació material severa que afecten a l’entorn del 5% de la
població (160.000 persones). La distribució de la pobresa és asimètrica entre col·lectius.
Cal destacar l’elevada pobresa infantil, patida per més d’una quarta part dels
menors de 16 anys de la metròpoli: 26,4% el 2017-2018. En l’origen d’aquesta
realitat trobem la precarietat laboral i l’impacte negatiu que comporta encara
avui la maternitat en les trajectòries ocupacionals femenines. Però també les
enormes febleses de les polítiques familiars i d’infància dels règims de
benestar estatal i autonòmic, pel que fa sobretot a les transferències
monetàries.
En
relació a l’esfera laboral, encara no s’ha recuperat a la metròpoli el nivell
d’ocupació previ a la crisi. La taxa d’atur a finals del 2018 a la demarcació
de Barcelona era d’un 11,3%, gairebé el doble de la registrada en el mateix
moment del 2007, un 6,4%. Més atur i sobretot més precarietat. El nou model de
creació d’ocupació ve definit per l’increment dels contractes temporals (per
sobre del 85% de la nova contractació), els falsos autònoms, el treball parcial
involuntari i la reducció de salaris en termes reals (un 5% respecte el 2010).
Una dimensió especialment greu la configura l’increment de la pobresa laboral[1]
a
l’àrea metropolitana, la qual passa del 13,3% el 2011 —en plena crisi— al 15,4%
el 2017-2018. La precarietat i la seva expressió en forma de pobresa laboral
afecta particularment als adults que encapçalen llars amb infants i a la
població jove, repercutint de forma clara en els elevats nivells de pobresa
infantil i juvenil. Cal afegir també una realitat d’exclusió laboral com a
factor explicatiu clau de les situacions de pobresa més severa.
L’atur
de
llarga
durada
afecta sobretot a la població activa poc qualificada d’edat avançada, insuficientment
coberta per un sistema de garantia
de rendes molt feble. En aquest
camp, la Renda Garantida de
Ciutadania
(RGC), aprovada
pel Parlament el 2017 com a eina bàsica d’inclusió econòmica, no està responent
com s’esperava.
El tercer vector clau en la cartografia
social de la metròpoli el configuren l’habitatge i la segregació urbana. La
qüestió habitacional s’erigeix avui com a eix central dels riscos d’exclusió.
L’escalada de preus del lloguer que s’ha produït a Barcelona des del 2014, i
que ràpidament s’ha difós en l’àmbit metropolità, ha impactat a una part
rellevant de la població. Avui un 31,1% dels residents a la metròpoli viu en
règim de lloguer, dels quals el 36% destina al pagament de l’habitatge més del
40% de la renda familiar. Aquesta situació de sobrecàrrega de despeses
d’habitatge afecta especialment a la població amb rendes baixes, així com a la
població jove emancipada, ampliant els seus riscos de privació material: l’any
2017-2018, el 27,4% de la població metropolitana expressava dificultats per
arribar a final de mes. No es pot oblidar que la bombolla urbana del lloguer es
produeix en un marc d’absència de regulació pública de preus, de pràctica
inexistència de límits a comportaments especulatius i de feblesa estructural
del parc públic de lloguer social.
Més enllà
de l’habitatge, les desigualtats socials es plasmen també en termes de
fractures urbanes. En efecte, els espais centrals resten subjectes a dinàmiques
visibles de gentrificació. Però
hi
ha
una
cara
oculta
de
la
metròpoli.
Es
tracta
d’una
gramàtica de vulnerabilitat, concentrada i persistent, que afecta àrees
significatives dels eixos del Besòs i del Llobregat, dos espais de caràcter
nítidament metropolità. A l’eix Besòs es troben 23 dels 39 barris metropolitans
amb l’índex de vulnerabilitat urbana (IVU)[2] més
elevat. El 24% de la població d’aquest àmbit habita en barris d’alta
concentració de problemes sociourbanístics, per un 13,1% en el conjunt de
l’àrea metropolitana. La lògica espacial de la reactivació econòmica esperona també
la reproducció de la desigualtat en l’eix centre/perifèria: els darrers anys, a
la primera corona metropolitana s’ha incrementat el risc d’exclusió
per sobre del municipi de Barcelona. No
existeix avui,
tanmateix, una
agenda
metropolitana orientada a la redistribució urbana i a la millora
dels barris més vulnerables.
Es
configura en síntesi una metròpoli on creix la renda; i on es consolida alhora
la regressió social de
l’última dècada: que perpetua
alts nivells de desigualtat i situacions greus de pobresa infantil; que amplia
les precarietats en els vincles laborals; que dispara els riscos d’exclusió
habitacional; i que reprodueix fractures urbanes i vulnerabilitats de barri.
Són dimensions que configuren un catàleg
emergent de fragilitats amb escasses respostes
públiques: enfrontades a una arquitectura poc consistent i anacrònica de l’estat de benestar;
a una distribució de polítiques socials i urbanes on l’escala metropolitana
juga un paper residual. El canvi de model cap a una metròpoli més inclusiva
implica necessàriament una nova agenda social i urbana, així com la construcció
d’una forta dimensió metropolitana en les polítiques públiques d’aquesta
agenda.
Cal en primer lloc una estratègia metropolitana d’inclusió i
benestar. Els municipis amb més col·lectius vulnerables són també els qui tenen
menys capacitat institucional per a fer-hi front. Hi ha una relació inversament
proporcional entre necessitats i recursos. La construcció d’una metròpoli més
cohesionada, municipi a municipi, ha tocat sostre. És més, en absència d’una
escala metropolitana de redistribució, les desigualtats avui s’amplien. Les
polítiques de garantia de rendes podrien jugar un paper central per corregir
aquesta situació: un ingrés metropolità d’inclusió complementari a la RGC a
partir de l’alineament i potenciació de les prestacions municipals; dotar
d’escala metropolitana el Fons 0-16 de Barcelona (que ha reduït a la meitat la
pobresa infantil severa a la ciutat); o l’aprovació, com a Londres, d’un salari
mínim metropolità. En el terreny dels serveis, la metròpoli podria garantir
xarxes socioeducatives i de cura en el marc d’una estratègia vinculada a la
igualtat de gènere i al canvi demogràfic.
És també necessària una agenda potent d’habitatge i de millora de
barris. Caldria desplegar amb força i recursos l’operador metropolità per a la
promoció de lloguer assequible; enfortir els programes de rehabilitació amb
criteris socials i de transició energètica; i dotar de dimensió metropolitana
l’avançada política de sensellarisme articulada a Barcelona. Tampoc la
metròpoli hauria de quedar al marge de l’impuls a formes cooperatives
d’habitatge i, fins i tot, jugar un paper actiu en els necessaris mecanismes de
regulació de preus del lloguer. En l’àmbit de la vulnerabilitat urbana, s’acumulen els arguments per un Pla de Barris metropolità, com a estratègia de justícia espacial i
de coproducció de polítiques. I no hauria d’esperar més el desplegament de
l’Agenda Besòs, aprovada el 2017, amb un
catàleg de 50 accions concretes. Cal recordar que 16 dels 25 barris més
vulnerables de l’àrea metropolitana es troben a l’eix Besòs.
El
municipalisme, sens dubte, ha estat i és una palanca de construcció del dret a
la ciutat. És necessari, però no és ja suficient. La ciutat real és la
metròpoli. I la que emergeix després de la crisi porta inscrites a la pell
desigualtats socials i fractures urbanes, en el marc d’un model econòmic i
institucional que les reprodueix. La posada en marxa d’una agenda potent de
benestar, habitatge i barris sembla ineludible si es tracta de transformar el
model i avançar en la construcció del dret a la metròpoli.
[1] La taxa de treballadors/es sota risc de pobresa es refereix a la
proporció de població entre 18 i 59 anys que, estant ocupada un mínim de 6
mesos a l'any disposa d'uns ingressos per sota del 60% de la mediana de l'àmbit
territorial de referència.
[2] Índex compost format per quatre dimensions de vulnerabilitat
(laboral, econòmica, sociodemogràfica i residencial) amb vuit indicadors
calculats a escala de barri, en el conjunt de barris de l’àrea metropolitana.
Labels:
Barcelona,
politica municipal