Obrim una nova etapa d'esquerres i ecologista a Barcelona

Avui comença una campanya molt important. I molt díficil: la dreta, CIU i PP, se sent forta, creu que pot guanyar. Hem d’evitar-ho. Per no fer passes enrera, en tot allò que ens agrada tant de Barcelona: una ciutat compromesa amb la inclusió social, que lluita contra el canvi climàtic, contrària a l’autoritarisme, convivencial, que reconeix totes les diferencies, que es construeix des de la mirada de les dones, oberta, acollidora... Aquesta Barcelona que ens agrada és la que molesta profundament la dreta. Nosaltres l’hem de defensar amb ungles i dents. Però més enllà d’aquesta defensa: hem de construir una esperança. L’esperança d’agafar el futur amb les nostres mans i obrir una nova etapa a Barcelona, marcada per polítiques d’esquerres i ecologistes de debò.

A Barcelona mai ningú no li ha regalat res. Si s’ha transformat és pel compromís de molta gent, donant el millor, durant molts anys: les associacions de veïns; les entitats; els creadors culturals, el moviment LGBT, el moviment per la pau, els emprenedors, els comerciants que fan barri, els treballadors i les treballadores, les AMPAs, els educadors i treballadores socials, els professionals de la sanitat pública... I també, perquè no dir-ho: Barcelona s’ha transformat de la mà de polítiques valentes que no s’haguessin fet mai sense nosaltres; que porten la petjada de valors d’ICV-EUiA. Algunes vénen de lluny, d’altres impliquen apostes recents. A Barcelona hem construït una resposta solidària a la crisi: amb el Pacte per l’Ocupació de Qualitat, l’enfortiment de les polítiques socials i la inversió pública de proximitat. Hem avançat en el canvi ecològic: amb la recollida selectiva, el Parc Natural de Collserola, les zones 30, el bicing... Hem tirat a terra el viaducte del Guinardó, i amb ell, l’emblema anacrònic del desarrollisme viari; hem fet un urbanisme per a les persones i la convivència. I moltes coses més: del pla LGBT al d’interculturalitat; del fre al creixement d’hotels a Ciutat Vella, a l’obertura gratis de museus els diumenges. Sí, el nostre impuls transformador també ha canviat Barcelona.

Juguem la batalla del dia 22 en el context d’una crisi rabiosament injusta i d’unes retallades encara més injustes. Retallades que aprofiten la crisi per desmuntar l’estat de benestar: convertir drets en mercaderies; serveis públics de tothom en oportunitats de negoci d’uns pocs. El de CiU és un govern molt tímid en la lluita contra la crisi; però molt ambiciós i descarat en l’atac als drets socials. Les retallades són ja una realitat, en la vida dels barris i en el dia a dia de la gent: escoles que es deixen de fer, serveis sanitaris que deixen de prestar-se, equipaments socials acabats que no es posen en marxa, estacions de metro en barris populars que s’aturen... Avui a Barcelona emergeix ja una veritable cartografia de les injustícies socials.

Algú podria pensar que Xavier Trias és diferent. No, Trias és la vella política de dretes. Al llarg dels últims quatre anys a Barcelona no ha donat suport a cap avenç social; ha posat lletra a les actuacions més conservadores d’aquest mandat (l’enduriment de l’ordenança; l’urbanisme elitista i privatitzador del Vela i del Miniestadi...). Ara calla davant la tisorada de CiU i és incapaç de defensar els interessos de la gent i dels barris. Durant la campanya farà com Mas, no dirà ni piu de les retallades; però després, en serà el braç executor. I finalment hi afegirà un plus, les seves pròpies polítiques dretanes i antigues: cap escola bressol pública, desarrollisme viari, videovigilància a tot arreu.

Trias representa la dreta insensible, privatitzadora i antiecològica. A més, si CiU arribés a l’alcaldia ho faria de la ma del PP: l’accent ranci, carca i intransigent de la dreta local.

Però hi ha alternativa. El 22 de maig hem d’obrir una nova etapa a Barcelona: carregada de propostes i horitzons de més esquerra, més ecologia i més llibertats. Això només serà possible amb una ICV-EUiA forta; som l’únic espai polític amb la doble clau de connectar amb la Barcelona progressista i d’obrir un futur diferent. L’alternativa no és un PSC continuista, vulnerable a la dreta, feble amb els poderosos, reticent a l’ecologia, més gris que verd, encorat en el passat. L’alternativa, des de l’inconformisme i la creativitat política, la trobem en les propostes d’ICV-EUiA. Una Barcelona diferent i millor, més humana i habitable, fraterna, creativa i lliure. Una BCN de barris millors on la gent sigui més feliç, que obre una nova etapa, de la mà de propostes d’esquerres i ecologistes:

- Una Barcelona sense pobresa, amb Renda Mínima Garantida.
- Una Barcelona amb habitatge protegit a tots els barris
- Una Barcelona que faci realitat l’emancipació de la gent jove
- Una Barcelona que planta cara a l’atur canviant el model econòmic
- Una Barcelona amb aire net i amb molts menys cotxes
- Una Barcelona d’urbanisme ecològic i sempre al servei de la majoria
- Una Barcelona amb taxa turística
- Una Barcelona sense ordenança, que garanteix drets i llibertats
- Una Barcelona de vida independent per les persones amb discapacitat
- Una Barcelona amb pressupostos participatius

Aquesta és la Barcelona possible si obrim una nova etapa protagonitzada per més esquerra, més ecologia i més llibertat. I estem plens il.lusió i força per fer-la realitat.

Però no pot fallar ningú: per fer una ciutat més humana, habitable i lliure necessitem a totes les persones que rebutgen les injustícies. Cada dia que passa la mobilització guanya terreny a la por. Convoquem a convertir la indignació en suport polític; la rebel.lia en alternatives. Mobilitzar-se contra les retallades és també anar a votar ICV-EUiA. L’única força política que ha estat sempre al costat de la gent contra totes les retallades; i l’única força política capaç d’obrir una nova etapa d’esquerres i ecologista a Barcelona. Ja ho sabeu. El 22 de maig ens ho juguem: retallades o futur. Feu que ningú no ens falli. Segur que farem una molt bona campanya. Plena de força i de propostes. Combativa i respectuosa. Així som la gent d’aquesta força política. Endavant i bona feina.

5 comments:

7 de maig del 2011, a les 21:53 Jordi ha dit...

Sóc en Jordi Belmonte i m'agrada molt viatjar per la meva ciutat i observo tot el que m'envolta; m'he fixat que l'enllumenat encara a molts llocs és molt antic (alguns llocs on l'instal.lació elèctrica és quasi originària, els que estan fets per un espècie de ciment, o bé que estan en fase d'oxidació)aquests contaminen, són perillosos per la gent (fet per ciment esquerdat), malgasten energia... apart dels cotxes antics que també contaminen, però l'Administració també tindria que donar exemple

8 de maig del 2011, a les 22:58 toni ha dit...

Perquè renovar les voreres?, fer-les mes amples? No conec cap ciutat d’Europa, equiparable a BCN, que ocupi l’espai dels vianants amb contenidors, no passa ni a Madrid. La nostra és la ciutat amb mes contenidors per metre2 del món. Un exemple: carrer Calvet, longitud 450m, 40 contenidors.
Altre, a qui se li acut que les boques de la recollida pneumàtica estiguin el mig de les placetes mes recollides. Exemple: Pl. Jaume Sabartès davant del Picasso –ni tan sols el camió passa per l’estret carrer Flassaders-, Plaça Sant Vicenç a Sarrià, ídem, etc. Al•lucinant!!! Es que els responsables del departament treballen a ull?, son afeccionats? no viatgen?, no valoren?
El candidat que es comprometi a canviar el sistema de recollida d’escombraires per lliurar al ciutadà d’aquesta desagradable lacra, segur que s’endurà uns bons vots.

14 de maig del 2011, a les 16:39 Anònim ha dit...

Per reflexionar una mica:
http://www.forovidaindependiente.org/teoria_de_incapaces

Drets humans ja!!! Prou segregacions!!!

17 de maig del 2011, a les 22:45 Anna ha dit...

per tot això i perquè molts joves treballem dia a dia per assolir uns objectius i desitgem:

- Una Barcelona on les associacions d'educació en el lleure voluntàries (esplais...) siguin reconegudes i recolzades!

Realment com a jove voluntaria i estudiant agrairia molt que d'una vegada per totes se'ns tingués en compte. Hi ha massa gent implicada en aquest moviment com per deixar-la de banda!

21 de maig del 2011, a les 1:40 Anònim ha dit...

"Una Barcelona amb aire net i amb molts menys cotxes".

Sí senyor! Jo com a Barceloní que vull viure sempre a Barcelona això em preocupa. L'aire contaminat ens perjudica molt la salut i malauradament molta gent anirà a votar sense ser-ne conscient.

Gomà, tant si ets al govern com si ets a l'oposició, espero que siguis un corcó pel que fa a l'ecologia.