Una Assemblea per obrir el futur


 
Divendres i dissabte passat vam fer la 7a Assemblea d’Iniciativa de Barcelona. Una Assemblea per obrir el futur; amb una nova coordinació compartida, la Montse Aguilera i el David Cid, dos activistes que expressen els valors i els perfils de la Barcelona popular i lluitadora. Vam assumir un repte: impulsar l’articulació política de la Barcelona del 99%. Un projecte construït des de baix, que convoqui totes les il.lusions, amb un relat compartit que el doti de sentit col.lectiu. Un projecte escrit per la ciutadania. I això vol dir dues coses. D’una banda aportar elements de fons: un espai per l’entesa programàtica. D’altra banda fer una Iniciativa més forta al servei d’una nova aliança social i política. Per créixer i per vèncer. Per disputar el futur amb voluntat de guanyar-lo.

 Vam aprovar el Manifest d’ICV Barcelona, on proposem dibuixar un projecte teixit a partir de 5 fils: el de la nova política (la Barcelona de la transparència, el poder popular i la democràcia directa); el fil cooperatiu (economia solidària i l’acció comunitària als barris); el de la igualtat i l’autonomia (drets socials i habitatge digne per tothom); el fil de l’ecologia (la Barcelona sostenible on sigui possible viure sense cotxes i amb l’aire net); i el de la cultura i la creativitat (la Barcelona dels drets civils, de les llibertats a l’espai públic, sense repressió). Cinc fils per una ciutat democràtica, humana i habitable. Que els hi quedi clar que diem NO a la seva smart city; que la nostra Barcelona és verda i lliure. Que els hi quedi clar que diem NO a la seva Barcelona-marca, que la nostra és justa i habitable, feta de barris i de gent humil. Que ho tinguin ben clar que si ells són business friendly, nosaltres NO, que la nostra Barcelona es la que es reconeix en les lluites i els somriures que ha omplert els carrers i a les places de Porto Alegre, d’El Caire, Atenes, Lisboa, Istambul, Sao Paulo.

 I vam assumir un segon repte, avui tan estratègic com qualsevol element de contingut. Per construir la nova Barcelona necessitem més Iniciativa i necessitem molt més que Iniciativa. Una ICV més forta i més activista. Hem de ser més, ampliar la militància, avançar cap a una nova cultura organitzativa i forjar un activisme molt potent. I des del que som, anar més enllà de la nostra pròpia fortalesa, apostar per la creació d’un espai més ampli, un nou front social i polític per connectar lluites i propostes. Volem i podem derrotar la dreta i l’establishment, però hem de fer possible la confluència de moviments socials i l’aliança en clau política.

 El nou temps ens demana solidesa i audàcia, alhora. I a Barcelona es donen les condicions per obrir el procés. Perquè estem forts. I perquè volem explorar els nous camins.  Amb molta gent, amb moviments i plataformes, amb altres partits de vocació transformadora... compartim moltes coses: rebel.lia, valors, esperança i també marcs unitaris d’acció: des de Nou Barris Cabrejada a l’Assemblea Solidària de Poblenou; des de la Plataforma 0-3 a Aigua és Vida. Necessitem compartir també un espai més ampli i unitari d’alternativa política. Un subjecte sociopolític referent d’un projecte de canvi radical a Barcelona: heterogeni; però sobretot multiplicador d’energies i de suports

Hem de fer-ho bé, sí... i és difícil, també;  però no podem esperar més. Perquè és cada dia i a cada barri que ens estem jugant la dignitat.  Hem de fer-ho ja… no podem esperar a que tanquin el proper CAP i obrin el proper hotel de luxe; a que privatitzin la propera escola bressol o suprimeixin el proper bus de barri; no podem esperar a que es reparteixin del tot el negoci de l’aigua... Hem de fer-ho ja, abans que s’ho carreguin tot. Abans que l’estafa, també a Barcelona, sigui irreversible.

El repte immediat és transitar de la fragmentació de les resistències a la confluència en l’alternativa. La nova Aliança ha de dotar de referència a la Barcelona del 99%, ha de ser l’eina per construir la Barcelona del bé comú. L’objectiu no és simplement millorar els resultats electorals. Amb això no n’hi ha prou. El procés va sobretot de construir hegemonia: una majoria social de valors, pràctiques i consciències; i una majoria política per vèncer i governar. Per retornar la ciutat a la gent i la dignitat als barris. A Barcelona, podem. Diguem-ho i sobretot fem-ho. Fem de Barcelona símbol de la derrota de la vella política i de l’austeritat salvatge. Símbol del triomf de l’alternativa al sistema, construïda des de baix i des de l’esquerra, des d’un espai polític coherent, valent i transformador, carregat de futur. Sense por. Amb esperança. Amb tota la força i la tendresa necessàries per atrapar el bell somni d’una Barcelona més humana on la gent sigui més feliç.