Dignitat, drets i democràcia


Diumenge a Castelldefels, la gent d’ICV-EUiA-EPM vam fer la trobada per treballar el programa-marc de les eleccions municipals. Es va expressar amb molta força l’arrelament de la nostra coalició a ciutats i pobles arreu del país. Va ser deliberat fer-ho a Castelldefels. Perquè allà el 24 de maig la gent ha de posar fi al malson del govern del PP, i construir el somni d’una nova etapa democràtica i ciutadana, amb la Candela d’alcaldessa. Si guanya la Candela, guanyem totes.

Ho diem al nostre Manifest “som d’esquerres i ecologistes perquè som municipalistes”. Sí, potser ningú com nosaltres ha forjat, al llarg de molts anys, una trajectòria de lluita i acció municipal per canviar la vida de la gent: hem situat la quotidianitat al bell mig del projecte emancipador, i ho hem fet amb honestedat, a peu de carrer. Ara obrim un temps polític nou, el del canvi d’època. Per això ho repensem tot a fons. I impulsem espais de confluència ciutadana i política fins avui inèdits. Ho fem des del que som i aportem, i amb voluntat d’articular nous subjectes col.lectius per guanyar, per fer de les nostres ciutats espais d’esperança, de justícia social i de reapropiació ciutadana de la política. Ciutats i pobles amb drets, dignitat i democràcia.

El dret a la ciutat
Barris humans amb garantia del dret a l’habitatge, amb un espai públic defensat com a bé comú. Ciutats amb aire net per respirar; amb l’aigua i l’energia sota control públic i comunitari; amb pautes de mobilitat ecològica i saludable, vertebrada per un transport públic a preus populars, amb àmplies zones lliures de cotxes. Municipis dempeus contra l’atur i la precarietat, amb economies cooperatives, per treballar sense explotació i prosperar de manera compartida. El dret a la ciutat vol dir barris on sigui possible la vida: amb sostre, espai, salut, feina per tothom…

La dignitat humana   
… i on tothom pugui realitzar el seu projecte de vida, lliurement i en igualtat de condicions. El que va començar amb retallades socials ha esdevingut avui un atac directe als drets humans. I com diuen a Nou Barris, el que s’expressa com a pobresa és injustícia. Per això cal reconstruir dignitat i justícia social. Dignitat vol dir barris lliures de desnonaments, llars sense fred, ni sed ni foscor. Vol dir comunitats sense pobresa i amb seguretat alimentària. Justícia social vol dir ciutats i pobles amb un nou model públic i comú de benestar, orientat a fer possible la ciutadania infantil, l’emancipació de la gent jove, l’autonomia de les persones amb diversitat funcional, l’envelliment digne. I també l’accés a la cultura i l’educació al llarg de tota la vida, com a eines d’emancipació personal i col.lectiva. La dignitat requereix ciutats amb drets humans, laïcitat, diversitat sexual i afectiva, on sigui possible viure en llibertat. I ciutats amb vincles, fraternitat, empoderament, autogestió, on sigui possible viure en comunitat…

La democràcia dia a dia
…. i en democràcia. No un simulacre de democràcia segrestada pels més forts; volem una democràcia real. No un aparador democràtic cada quatre anys, volem una democràcia quotidiana. La democràcia real i quotidiana es construeix ciutat a ciutat, poble a poble. Es construeix des d’una política exemplar, amb ètica i transparència, sense corrupció; es construeix des de la possibilitat de decidir-ho tot, amb instruments d’implicació directa de la gent (iniciatives i consultes ciutadanes…) i amb processos de deliberació pública que permetin a la gent decidir sobre polítiques, projectes i prioritats.  

Sí, ens hi hem conjurat. Volem un païs just, net i lliure. I sabem que només és possible des de ciutats i pobles amb drets, dignitat i democràcia. La gent d’ICV-EUiA-EPM hi serem. I molta altra gent, per fer-ho entre totes i tots. Sumant. En comú. Sortim a lluitar i a guanyar. Perquè a Castelldefels i a Barcelona el classisme del PP i CiU és ja insuportable. La Candela i l’Ada han de ser alcaldesses. I amb elles, molts i moltes més, arreu.